Home Nostrea Project Nostrea πλωτό Up-Weller

Nostrea πλωτό Up-Weller

Περιγραφή της προτεινόμενης  επένδυσης – Περιγραφή φυσικού αντικειμένου   

Η προτεινόμενη επένδυση αφορά την αρχή δημιουργίας οστρακογεννητικού σταθμού πολλαπλών ειδών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τον νομό Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια αλλά και ούτε στην Νοτιοανατολική Ευρώπη οστρακογεννητικός σταθμός.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την τεχνητή γονιμοποίηση της ενδημικής αχιβάδας (Ruditapes decussatus)  και την εκτροφή της (νηπιοτροφείο/nursery) έως μέγεθος    Τ5 έως Τ6 (mesh/κόσκινο 4mm-5mm), όπου το ζώο θα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε θαλάσσιο χώρος τελικής πάχυνσης είτε σε αμμώδη εδάφη (εκτατική καλλιεργεια) είτε σε επιπλέοντα καλαθάκια (εντατική καλλιέργεια).

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά επίσης και την εκτροφή (νηπιοτροφείο/nursery) στρειδιών  O.edulis & C.gigas (διπλοικά/diploids και τριπλοικά/triploids, τα οποία θεωρούνται από την Ε.Ε. ενδημικά σε όλη την Ευρώπη), εώς μεγέθη Τ6-Τ8 (mesh/κόσκινο 5mm-8mm).

Τα προτεινόμενα καταρχάς οστρακα Στρείδια και Αχιβάδες είναι τα ακριβότερα όστρακα και είναι τα πιο περιζήτητα τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Αναλυτικότερα

Για την δημιουργία μονάδων  οστρακο-καλλιέργειας αχιβάδων (Ruditapes decussatus) και στρειδιών Crassostrea gigas & Ostrea edulis είναι απαραίτητη η ύπαρξη γόνου μεγέθους Τ6-Τ10, δηλαδή 6mm-10mm ανάλογα την περιοχή και το κλίμα.

Σήμερα δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και στην νοτιοανατολική μεσόγειο οστρακογεννητικός σταθμός Ruditapes decussatus, C. gigas & O. edulis. Στην μοναδική γειτονική χώρα που υπάρχει ένας οστρακογεννητικός σταθμός  είναι στην Ιταλία για το είδος Ruditapes philippinarumο οποίο επίσης θεωρείται αποδεκτό για υδατοκαλλιέργεια για όλη την Ευρώπη μετά από απόφαση της Ε.Ε. κανονισμοί 708/2007 & 506/2008 Ε.Ε.) όπως και στην Γαλλία.

Η δημιουργία οστρακογεννητικού σταθμού της  αχιβάδας Ruditapes decussatus και  το νηπιοτροφείο C. gigas & O. edulis καταρχάς,  θα δώσει την δυνατότητα για την προμήθεια φθηνού και υγειονομικά ελεγμένου γόνου με διαθεσιμότητα όλο το έτος για τον εφοδιασμό μονάδων οστρακοκαλλιέργειας αχιβάδας και στρειδιών.

Φυσικά, μαζί με τις μονάδες που θα αναπτύξει  η ίδια η εταιρεία,  θα αναπτυχθούν και άλλες μονάδες από πολλούς άλλους οστρακοκαλλιεργητές, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας στην Π.Κ.Μ. κατά βάση αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο μοναδικός τρόπος ανάπτυξης της οστρακοαλλιέργειας  πέρα από τα μύδια, είναι μέσω προμήθειας υγιούς, ενδημικού για τα είδη της αχιβάδας R. decussatus και το Ο. edulis στρειδιού,  μιας και το C. gigas θεωρείται βάση νόμου και ευρωπαϊκής οδηγίας ξενικό, και είναι στείρο, γόνου που θα αναπτύσσεται όλο τον χρόνο μέσω απο την προτεινόμενη  από το πρόγραμμα Νοstrea διαδικασία (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 708/2007 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Ιουνίου 2007 για τη χρήση στην υδατοκαλλιέργεια ξένων και απόντων σε τοπικό επίπεδο ειδών”, και επικαιροποίηση του πίνακα στο παράρτημα IV μέρος Α, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 506/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Ιουνίου 2008 “για την τροποποίηση του παραρτήματος IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 708/2007 του Συμβουλίου για τη χρήση στην υδατοκαλλιέργεια ξένων και απόντων σε τοπικό επίπεδο ειδών”).

Φυσικά στην συνέχεια μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Nostrea προγράμματος και την παραγωγή νεοσσών οστράκων T6 έως Τ8, αχιβάδας και στρειδιών, που είναι ο σκοπός του επενδυτικού σχεδίου,  θα προχωρήσουμε και με ίδια κεφάλαια αλλα και να διεκδικήσουμε περαιτέρω ενίσχυση για την ανοικοδόμηση υποδομών στις οποίες θα στεγαστεί ο οστρακογεννητικός σταθμός είτε στην περιοχή της Επανομής-Αγγελοχωρίου είτε στην περιοχή της Χαλάστρας Κυμίνων, ακόμα και με την σύμπραξη του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ και πρός αυτή την κατεύθυνση έχουμε έχουμε ζητήση απο την ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Α.Ε., να ζητήσει με την σειρά της απο τον μελετητή της Μ.Π.Ε. της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού, να χωροθετηθούν και χερσαίες θέσεις/περιοχές όπου μπορούν να εγκατασταθούν οστρακογεννητικοί σταθμοί (δηλαδή να προβλέπεται η εγκατάσταση ίδρυση και λειτουργία οστρακογεννητικών σταθμών, μιάς και η θαλάσσια περιοχή στην Π.Ο.Α.Υ. είναι χαρακτηρισμένη ώς ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ και περιλαμβάνει όλα τα είδη των οστράκων).

Φυσικά εκτός από τον σκοπό της προμήθειας με γόνο ελληνικών οστρακοκαλλιεργειών , σχεδιάζουμε εξαγωγή του παραγόμενου γόνου σε όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια , Ιταλία , ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Πλωτό Nursery

Το πλωτό nursery που επιλέχθηκε μετά από βιβλιογραφική έρευνα, είναι τύπου sea floating up-weller, έχει πλαίσιο από γαλβανισμένο σίδηρο με ειδικές εποξειδικές βαφές στα σημεία συγκόλλησης. Δημιουργεί δύο ανοίγματα για την τοποθέτηση των up-wellers για αχιβάδες για τα οποια διατίθεται χώρος φιλοξενίας 8 barrels up-wellers.

Εικόνα 1: Πλωτό Nursery Αχιβάδας

Συναρμολόγηση Πλωτού Nursery

Το πλωτό nursery τύπου sea floating up-weller αποτελείται από το γαλβανισμένο πλαίσιο και τέσσερις (4) πλωτήρες οι οποίοι συνομολογήθηκαν επι του πλαισίου με ειδικά κατασκευασμένες λωρίδες γαλβανισμένου σιδήρου στα 2 άκρα του κάθε πλωτήρα και ενδιάμεσο μονωτικό από πολυαιθυλένιο τροφίμων. Οι πλωτήρες τοποθετήθηκαν πέριξ του πλαισίου σε κάθε μια από τις πλευρές του , δημιουργώντας έτσι την μέγιστη δυνατή ευστάθεια του πλωτού.

Εικόνα 2: Συναρμολόγηση πλωτού Nursery C. Gigas diploids & triploids

 

 

Χωροθέτηση συστημάτων up-wellers για δοκιμαστική λειτουργία

Δημιουργήθηκαν δύο συστήματα up-weller ένα για τα μεγέθη γόνου απο Τ1.5 έως Τ6 στα δοχεία των 32 λίτρων και ένα σύστημα  up-weller στα δοχεία 200 λίτρων, για τα μεγέθη γόνου απο Τ6-Τ20.

Σε αρχικό στάδιο οταν ο γόνος είναι της τάξης μεγέθους Τ1.5 έως Τ6 εκτρέφονται στο σύστημα up-weller-1 (μικρής και μεγάλης επιφανειακής χωρητικότητας  δοχείων 32 λίτρων, με ενεργο όγκο up-welling-1  τα 18 λίτρα) έως του μεγέθους Τ6. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα γίνεται διαλογή και ο γόνος κατατάσσεται σε 4 μεγέθη.

Στην συνέχεια ο γόνος μεταφέρεται στο σύστημα up-weller-2, που αποτελείται από έξι (6) βαρέλια των 200 λίτρων στην αρχική τους κατάσταση με ενεργό όγκο up-wellling-2 τα 100 λίτρα. Ο γόνος θα παραμείνει στην δεύτερο σύστημα μέχρι να φτάσει τα 20mm μήκος, μέγεθος κατάλληλο για να μεταφερθεί σε καλαθάκια (είτε καλαθάκια 5 επιπέδων, είτε καλαθάκια πλαστικά ενός ή δύο επιπέδων, ανάλογα με την επιλεχθείσα τεχνολογία) στην μονάδα οστρακοκαλλιέργειας.

Εικόνα 3α: Σύστημα up-weller 1 με δοχεία polypropylene 32lt, αρχική χωροθέτηση δοκιμής μηχανισμού πλωτού upweller

Το κύκλωμα εισόδου νερού από την θάλασσα αποτελείται από σωλήνα PVC Φ=50mm και το κύκλωμα διανομής πρός τα βαρέλια των 32 λίτρων είναι σωλήνα PVC Φ=32mm.

Εικόνα 3β: Σύστημα up-weller-2 με δοχεία 200 lt, αρχική χωροθέτηση δοκιμής μηχανισμού πλωτού upweller

Μετάβαση στο περιεχόμενο